Traditoneel Grieks, Moussaka

In bijna geen enkel land is het eten net zo lekker als in Griekeland. Vlees met veel kruiden en verse vis. Maar de Moussaka is natuurlijk wel één van de bekendste gerechten. Deze ovenschotel met aardappel, aubergines en bechamelsaus kost wel wat tijd maar dan heb je ook wat.

Deze Moussaka is voldoende voor 4 personen.

Ingrediënten: 

  • 75 gr. boter
  • 50 g bloem
  • 500 ml melk
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 tl zout
  • 2 eieren
  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • 400 gr. rundergehakt
  • 2 tl gemalen nootmuskaat
  • 2 tl kaneel
  • 800 ml tomato pomodoro
  • 450 gr. voorgekookte aardappel schijfjes (of aardappeltjes koken is nog lekkerder
  • 1,5  aubergine
  • olijfolie

Bereidingswijze (2,5 uur)

Bechamelsaus:

  • Smelt 50 gr. boter in een steelpannetje en voeg 50 gr. bloem toe als de boter volledig is gesmolten. Laat al roerend op laag vuur het mengels garen totdat het licht verkleurt en aanvoelt als zand. ongeveer 5 min.
  • Verwarm ondertussen de melk in een ander pannetje (niet koken) en voeg deze daarna beetje bij beetje toe aan het boter mengels als dat graag is, goed roeren. Voeg 1 tl zout en een laurierblaadje toe en laat op laag vuur koken. Na 5 minuten neem je de saus van het vuur, verwijder je het laurierblaadje en roer je één ei door de saus.

Moussaka

  • Verwarm de oven op 180 graden en vet de ovenschaal in met wat boter.
  • Snipper de ui en haal de velletjes van de knoflook. Smelt de rest van de boter in een pan en fruit hierin de gesnipperde ui en pers de knoflook uit. Voeg het gehakt (eerst eventueel op smaak brengen met gehakt kruiden), het laurierblaadje, de kaneel en nootmuskaat toe. Zorg dat alles goudbruin en gaar is.
  • Voeg de tomato pomodoro toe en laat het geheel in 20 minuten zonder deksel op de pan koken, regelmatig roeren.
  • Kook de aardappelen (als je verse aardappels gebruikt)
  • Snijd de aubergine in plakken en bak deze aan beide kanten goudbruin in wat olijfolie
  • laat de gebakken aubergines uitlekken op een keukenpapiertje.
  • Verdeel de aubergines over de bodem van de ingevette ovenschaal. Leg hierop de aardappelschijfjes en daarop de tomatensaus (vergeet het laurierblaadje niet te verwijderen uit de saus)
  • Maak het geheel af met een laag bechamelsaus.
  • Bak de Moussake in het midden van de over in 50 min goudbruin.

Smaaklik eet!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s